Ανακοίνωση-Ενημέρωση

Ο Σύλλογος Μυρτιωτών “Παναγία Μυρτιώτισσα” επανασυστάθηκε το 2012, με πρωτοβουλία 23 μελών, όσα δηλαδή  ήταν απαραίτητα για την έγκριση λειτουργίας του, συνεχίζοντας τις δραστηριότητες του Συλλόγου της Αθήνας, ο οποίος λειτούργησε από το 1981 έως και το 1995.

Από το 2012 έως και σήμερα πραγματοποίησε πολλές δράσεις και λειτουργεί συμφωνα με τα όσα ορίζει το καταστατικό του (αρ. Απόφασης 13/10-07-2012 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αγρινίου).

Ο Σύλλογος είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού, καταθέτοντας τακτικά τα επιχειρησιακά σχέδια και τους απολογισμούς του, όπως αυτοί καθορίζονται για τη διατήρησή του στο Μητρώο.

Οι πόροι του Συλλόγου είναι:

– η εγγραφή (εφάπαξ 5ευρώ) και η ετήσια εισφορά των μελών (5ευρώ)

– οι έκτακτες εισφορές, οι επιχορηγήσεις (που ουδέποτε έλαβε από κάποιον φορέα), οι δωρεές (κυρίως από ομογενείς του εξωτερικού) και

– τα έσοδα από τις εκδηλώσεις, κυρίως από τη Γιορτή Αθερίνας (τα οποία συνήθως είναι πολύ λίγα ευρώ παραπάνω από τα έξοδα της διοργάνωσής της) .

Η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών συγκαλείται και ανακοινώνεται βεβαίως προς όλους με κάθε πρόσφορο τρόπο, τακτικά και υποχρεωτικά μία φορά το χρόνο κατά τους μήνες Μάρτιο ή Απρίλιο, με δικαίωμα συμμετοχής όλων των μελών τα οποία είναι ταμειακώς εντάξει, αποφασίζει για διάφορα θέματα και προχωρά στην έγκριση του ετήσιου απολογισμού του Δ.Σ.

Κάθε δύο χρόνια συγκαλείται για τη λογοδοσία του απερχόμενου Δ.Σ., την εκλογή τριμελούς Εξελεγκτικής Επιτροπής και τη διενέργεια των εκλογών για το νέο Δ.Σ.

Πολύ συχνά και σε κάθε ευκαιρία, ο Σύλλογος απευθύνει πρόσκληση προς όλους τους συγχωριανούς να έρθουν στο Σύλλογο και να εγγραφούν ως μέλη. Παρόλα αυτά όμως τα μέλη του Συλλόγου εξακολουθούν να είναι πολύ λίγα σε σχέση με τους Μυρτιώτες που ζουν είτε στο χωριό, είτε αλλού.  Μικρότερα χωριά έχουν συλλόγους με τόσα πολλά μέλη που σε αφήνουν πραγματικά έκπληκτο!!

Ως μέλος του Συλλόγου ο κάθε συγχωριανός/ή μπορεί να εκφέρει τη γνώμη του και να καταθέσει τις προτάσεις του, σε κάθε συνεδρίαση του Δ.Σ., αλλά κυρίως στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, όπου όλοι μπορούν να μιλήσουν και να ακουστούν. Έτσι θα αποφεύγονταν παρατηρήσεις ή συστάσεις που γίνονται κατά καιρούς, για το τι θα μπορούσε να είχε κάνει ο Σύλλογος ή να κάνει στο μέλλον, μη γνωρίζοντας φυσικά τα πράγματα “εκ των έσω”.

Δεκτές θα γίνονταν, με πολλή χαρά ,όλες οι σκέψεις και οι προτάσεις από όλα τα μέλη του Δ.Σ., χωρίς αμφιβολία.

Θα μπορούσαμε όλοι μαζί να βελτιώσουμε και να πετύχουμε σίγουρα πολύ περισσότερα για το καλό του τόπου μας.

Κάνουμε γνωστό επίσης, ότι ο Δήμος Θέρμου, κατόπιν αίτησης του Δ.Σ. του Συλλόγου, με την υπ΄αρ. 232/31-08-2012 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παραχώρησε στο Σύλλογο μόνο τη μία από τις δύο αίθουσες “του κλειστού Δημοτικού Σχολείου Παλαιομύλου”, όπως αναφέρεται, “για την πραγματοποίηση των πολιτιστικών του εκδηλώσεων”.

Ο Σύλλογος λοιπόν δεν έχει δικαίωμα χρήσης ούτε της δεύτερης αίθουσας του Δημ. Σχολείου, ούτε του Γραφείου του Διευθυντή, ούτε φυσικά κατέχει και το αντίστοιχο κλειδί. Πρόσβαση στο ανωτέρω γραφείο και στα αρχεία που φυλάσσονται εκεί, έχει μόνο ο Δήμος και πιθανώς το εκλεγμένο τοπικό Κοινοτικό Συμβούλιο.

Να ενημερώσουμε, επίσης, ότι το  το Δ.Σ. του Συλλόγου απέστειλε δύο αιτήσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο, μία με αρ. Πρωτ. 6/23-03-2015 και μία με αρ. Πρωτ. 17/15-09-2017, με τις οποίες ζήτησε την παραχώρηση και της 2ης αίθουσας του Δημ. Σχολείου, προκειμένου να συντηρηθεί, να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις και κατασκευές (με έξοδα του ταμείου του Συλλόγου), ώστε να ξεκινήσουμε σιγά σιγά τη δημιουργία ενός Λαογραφικού Μουσείου.

Πολλοί συγχωριανοί έχουν εκφράσει την επιθυμία και έχουν προσφερθεί να παραχωρήσουν στο Σύλλογο παλιά αντικείμενα, φωτογραφίες, κλπ, προκειμένου να εκτεθούν και να διασωθούν. Εκεί σίγουρα θα έβρισκαν και την θέση που τους αρμόζει, όλα αυτα τα “κλειδωμένα” αρχεία, στο Γραφείο του Διευθυντή, για τα οποία πολλες φορές έχουμε αναρωτηθεί και συζητήσει σε συνεδριάσεις του  Δ.Σ. αν όντως υπάρχουν κι αν έχουν σωστά διαφυλαχθεί τόσα χρόνια τώρα.

Επίσης τα τελευταία χρόνια το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Θέρμου προγραμματίζει και υλοποιεί δια ζώσης εκπαιδευτικά προγράμματα με σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Στα προγράμματα αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα: “Μονοπάτια με θέα την Τριχωνίδα-Νερόμυλοι” και “Λίμνη Τριχωνίδα: για μια αειφορική διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της”, που αφορούν στο χωριό μας,άρα αρκετά σχολεία επισκέπτονται το χωριό μας.

Πόσο συμφέρον θα ήταν για όλους να υπήρχε και το Λαογραφικό Μουσείο στο Δημ. Σχολείο ώστε να μπορούν μαζί με τα παραπάνω, τα σχολεία να εντάξουν και το μουσείο μας στο πρόγραμμά τους!!

Ο Δήμος Θέρμου δεν απάντησε ποτέ γραπτά, ως όφειλε, παρά μας έδωσε μία προφορική ενημέρωση (περίπου δύο χρόνια πριν), ότι το Δημοτικό Σχολείο, ως παλιό πέτρινο κτίριο, έχει ενταχθεί ή θα ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα (σε ποιό ακριβώς δεν γνωρίζουμε, ούτε φυσικά και τον χρόνο που θα υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα), και ότι εμείς ως Σύλλογος δε μπορούμε να κάνουμε καμμία απολύτως παρέμβαση.

Σημειωτέον όμως ότι έγινε και κάτι….

Πριν ένα με ενάμισυ χρόνο περίπου υπάλληλοι του Δήμου ξήλωσαν τον σοβά σε διάφορα σημεία, τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά του κτιρίου, προκειμένου να γίνει έλεγχος και να διαπιστωθεί αν είναι κτισμένο με πέτρα, αφήνοντας εκεί μόνο… μπάζα και σκόνη.

Αυτό ήταν όντως ένα πραγματικό βήμα!!!

Αυτά τα λίγα προς ενημέρωση όλων….

                                                                                                                                Από το Δ.Σ. του Συλλόγου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *